High carbon steel 1.1274 (C100 / 1095 / similar to japanese white-paper steel)

from 23,80 €
incl. 19% VAT , plus shipping costs (DHL Paket)
Perfect match for razor sharpness at high toughness

  • Please select a size: 

This item has variations. Please select the requested variation.

Available immediately

Delivery status: 1-3 weekdays

High carbon steel 1.1274 (C100 / 1095 / similar to japanese white-paper steel)
from 23,80 €
incl. 19% VAT , plus shipping costs (DHL Paket)

C:1% / Mn: 0,45% / Si: 0,2% 

-Perfect match for razor sharpness at high toughness
-Ideal for hardening lines (Hamon)
-Hardness of about 61-62 HRC
-Color if used in Damascus steel: dark grey
-Perfect for sharpness level A and B
-Welding in the fire "almost by itself"
-Perfect to increase the proportion of carbon in Damascus steel

Hardening 820 ° C / annealing at 160 ° C for 1 h = ca. 61-63 HRC.
(NOTE: No time to lose on the way from the stove to the oil, otherwise it will not be quite so hard!)


Important info: The Steel is soft annealed and comes to us in big sheets (about 2x1m). The sheets are cut for us into stripes of 40 to 60mm. 
Because of the cutting process the steel may be a little twisted, but it is easy to bend it straight again by using your knee, a vice, or hammer and anvil.
SKU: 088

45

44
4 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0

Share your experiences with other customers!:

5 from 5 Super

Lieferung ging sehr fix.
Der Stahl lässt sich gut Formen und auch mit normalen Mitteln sehr gut bearbeiten.
Da tuts auch mal ein preiswertes Feilenset vom Baumarkt.
Die Klinge ist noch nicht gehärtet, daher kann ich zum Endergebniss noch nichts sagen.

>Thomas W., 21.01.2019
5 from 5 Top Stahl

Passt sehr gut in Damast lässt sich ohne Probleme feuerverschweißen

>Marc H., 16.05.2019
5 from 5 Gut

Sehr Gut

>Marcel R., 05.06.2019
5 from 5 Extrem feines Stahlgefüge und sehr gute Schnitthaltigkeit

Benutze den Stahl jetzt schon sehr lange und es gibt eigentlich nichts daran auszusetzen. Ich denke es würde dem Stahl gut tun, wenn man ihn im Damast mit etwas Nickelstahl ergänzt, da winzige Macken in der Schneide auftreten können. Alles in allem der perfekte Stahl für Kochmesser.

>Carsten O., 11.06.2019
5 from 5 Sehr zufrieden!

Top Qualität! Super zu bearbeiten!

>Christian B., 18.06.2019
Entries 6 – 10 of 45